Houd geen winterslaap!

Geplaatst door | september 14, 2019 | Endurance Coaching | geen Commentaar
Winter-Training-adapt2balance

Bij de gemiddelde recreatieve sporter zie je vaak dat de conditie een cyclisch verloop kent, waarbij de conditie in de herfst/winterperiode daalt en vanaf het voorjaar, wanneer het weer beter wordt, opnieuw zal verbeteren. Tijdens de lange winterperiode is het nochtans om verschillende redenen van cruciaal belang om aan je conditie te werken. De progressie die je als atleet jaar na jaar kan maken hangt namelijk af van de hoeveelheid conditie die je al dan niet verliest tijdens de winter. Intensieve trainingen renderen pas als je tijdens de winterperiode je conditie verbetert of in stand houdt.

Enkel wanneer je je basis hoger legt tijdens de winter zal je jaar na jaar de conditionele vruchten daarvan plukken. De basis wordt natuurlijk gelegd door volumetrainingen, dus veel kilometers maken en dat is juist hetgene wat in de winter soms een probleem wordt. Een mogelijkheid is mountainbiken. In het bos ben je altijd iets beter beschermd tegen gure weersomstandigheden, als je je dan met je bike naar de plaatselijke tocht verplaatst heb je al gauw wat kilometers. Een andere mogelijkheid is de splittraining, bv. 2x 2u fietsen, eenmaal in de voormiddag en eenmaal in de namiddag. Let er dan op om je energiereserves niet maximaal aan te vullen voor het effect van de training.

Houd dus geen winterslaap! Monotone trainingen, bv. altijd dezelfde fietstraining, verhoogt het risico op overbelastingsletsels en brengt weinig progressie in de conditie. De winter is dus een ideale periode om wat alternatieve trainingen in te lassen. Voor de niet triatleten, zwem of looptrainingen, krachtraining onder de vorm van CORETRAINING of fitness. Op gebied van training kan je leuke frequentie of krachtvariaties inlassen bij een rollentraining of tijdens rustige basistrainingen extra tijd steken in het verbeteren van de techniek!

Dit in het achterhoofd houdend zal je ook minder “winterspek” kweken dan tijdens die lange winterslaap!

Keep fit!!